Vorbeste despre tine!

Unora dintre noi ne place sa facem asta. Acaparam o discutie intreaga de cateva ore bune daca suntem lasati sa o facem. Despre noi.  Daca jobul tau presupune si activitate de vanzare, sigur esti dintre noi, unul caruia nu-i mai tace gura despre cat de tare este el, cate chestii a facut, dar si prin cate experiente a trecut ca sa ajunga unde este. Nu-i nimic rau in asta. Ajuta la cresterea respectului de sine si, din cand in cand atunci cand nu se exagereaza, la crearea unui brand personal decent.

Mai sunt si cei carora nu le place sa vorbeasca sau sa se vorbeasca despre ei. De ce? De obicei de rusine. Se ascund in spatele modestiei (e si asta o chestiune de ego) insa sunt ingroziti de faptul ca vor fi vreodata in centrul atentiei. Ei sunt publicul ideal pentru cursurile de Public Speaking, Personal Branding, Comunicare etc.

Spun ca ei sunt publicul ideal, pentru ca ei sunt de obicei cei care isi doresc totusi sa intre in randul “vorbaretilor”  si apeleaza la acest gen de cursuri. Nu sunt rele, ar fi ciudat sa zic tocmai eu asta, in masura in care sustin acest gen de activitati.

Pentru a primi si fructifica asa cum trebuie toate cursurile acestea de dezvoltare personala, zic eu ( si altii mai destepti decat mine), ai nevoie sa te intelegi in primul rand pe tine. Cine esti, de ce reactionezi cum reactionezi in anumite situatii, ce vrei sa faci si ce poti sa faci. Trebuie sa stii cu ce material lucrezi, iar lucrul asta, garantat, ca nu poate fi obtinut sub nicio forma facand cursuri si atat. Exista un fond personal peste care informatia din cursuri vine, iar daca acel fond nu este stabil (inteles pe deplin), totul se poate prabusi oricand.

Poti educa multe lucruri la tine, insa nu poti educa asa cum trebuie emotiile decat prin ceea ce intr-un mod stupid este considerat a fi un subiect tabu – psioterapia si psihanaliza.

Intr-un interviu realizat de Dr. Amira Simha-Alpern, psihoterapeut si psihanalist american,  Dr. Gerald J. Gargiulo  ( si el cu aceleasi indeletniciri)  zice cam asa:

“Psihoterapia este ca mersul la facultate pentru emotiile noastre. Oamenii s-ar putea intreba de ce trebuie sa mearga la facultate. Ei bine, nu trebuie. Dar daca vrei sa vezi lumea, stiinta, literatura sau istoria dintr-o perspectiva mai larga, facultatea ajuta de obicei. Este aceeasi situatie si in cazul psihoterapiei. Daca vrei sa ai o apreciere mult mai mare fata de propria persoana, fata de originile tale sau chiar fata de cei din jurul tau, psihoterapia te ajuta sa obtii acest rezultat. …Psihoterapia este un fel de loc sacru prin care te poti plimba si descoperi in siguranta cine esti. ”

Spuneam mai sus ca subiectul “psihoterapie si psihanaliza” este considerat intr-un mod stupid tabu. Am toate motivele sa spun asta, din moment ce in tarile occidentale oamenii au inteles de cateva zeci de ani beneficiul intelegerii sinelui. Noi inca mai credem ca cine merge la psihoterapeut este nebun. Ne-am ridicat atatea ziduri de aparare in jur incat cadem rapid in capcana de a crede ca atata timp cat te consideri sanatos la cap nu ai de ce sa mai si vorbesti cu cineva despre asta.

Well, hai sa o luam altfel! Ne simtim foarte bine atunci cand un prieten ne asculta cand ii povestim despre noi. Doar ca la un moment dat ne oprim cu informatiile pe care i le dam, pentru ca…nu trebuie sa stie chiar tot. Te cunoaste, va mai vedeti la o bere si nu stii ce va crede despre tine.

In cadrul psihoterapiei vorbesti cu un strain (unul bine pregatit) despre tine, iar cand vei mai simti nevoia sa te opresti din a intra in detalii nu vei mai avea niciun fel de emotie in legatura cu asta. Spui tot, iti iei o piatra de pe inima si poate mai si intelegi ceva din asta.

M-am intins tare cu articolul asta, asa ca ma opresc aici. Vizionati interviul cu cei doi psihanalisti de mai sus si luati-l in serioimagess. Ajuta!

Facebooktwittergoogle_plus

Written by Dan Olaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook