Ghimpele mic si rau din coasta Google

Exista! Nu este unul de care au auzit multi dintre noi, dar exista si se face din ce in ce mai mare. Google incepe sa enerveze si asta se simte din ce in ce mai tare printre cei care folosesc produsele lor. Nu contest faptul ca Google ne-a sau mi-a facut viata un pic mai simpla, insa, ca in oricare alt caz, vine un moment in care piata trebuie sa reactioneze. Intimitatea este unul dintre subiectele care ne face pe toti sa ne incruntam, totodata si unul dintre punctele pe care Google se pare ca le-a scapat din vedere. Stiu, exista interese, exista presiuni, insa intimitatea este ceva la care nu trebuie sa renunti. 

descărcare (2)

Cum spuneam mai sus, exista totusi un ghimpe mic si rau in coasta Google, iar acesta se numeste DuckDuckGo. In limba romana ei spun asa: “Motorul de cautare care nu te urmareste”. Vom vedea. 

Povestea lor este cam asa. In 2008, un tip pe numele lui Gabriel Weinberg a lansat un motor de cautare, moment in care toata lumea i-a spus ca este nebun si ca are bani de aruncat aiurea. Adica sa te iei de guler, fie si de la distanta miliardelor de dolari, cu Google pare a fi o nebunie. Principalul lui obiectiv, spune el, a fost respectarea intimitatii celor care folosesc acest motor de cautare. 

Se pare ca omul nu a fost nebun degeaba, pentru ca in ianuarie 2014 DuckDuckGo inregistra 4.000.000 de cautari/zi. Incomparabil cu Google, dar totusi. 

In mod surprinzator site-ul nu a cazut pana acum. Surprinzator pentru noi. Cam asa isi fac loc oamenii astia pe o piata monopolizata pana la Dumnezeu. 

Din cate spun ei (si am observat si eu chestia asta), cautarile pe DuckDuckGo iti ofera rezultate mult mai relevante decat Google. Ori asta ori m-am saturat eu de Google. Cam asta este si scopul declarat al lui Weinberg,care spune intr-un interviu cam asa:

“Atunci cand faci o cautare, in general vrei un raspuns. Nu vrei neaparat sa te plimbi pe link-uri unele mai relevante, altele mai putin relevante. Este treaba noastra sa oferim acele raspunsuri. Obiectivul nostru este de a oferi raspunsuri cat mai clare si la obiect pentru fiecare cautare. Lucrul acesta se intampla in acest moment in cazul a peste 80% dintre cautari.”

Personal al sa-l incerc sa vad ce si cum, mai mult de o saptamana de cand caut orice doar pe acest site. Pana acum nu m-am enervat, dar…nu se stie niciodata.

Pana data viitoare, numai bine! 

Facebooktwittergoogle_plus

Written by Dan Olaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook