De ce ies in strada vineri?

Marti am ajuns in aeroportul Otopeni pentru a-l lua pe tata cu masina. Omul a ajuns din Dublin alaturi de o mana de irlandezi piliti veniti sa verifice berea din pub-urile bucurestene cu cateva zile bune inainte de marele meci de fotbal in care debuteaza la echipa nationala tanarul Anghel Iordanescu. Cam atat cu fotbalul. Am stat putin cu tata de vorba la o tigara in fata aeroportului ( nu ma lasa Patricia sa fumez in masina si incerc sa ma conformez din cand in cand ca sa nu ma simt vinovat) despre cum a fost zborul si alte prostii. Noi ne vedem de vreo doua ori pe an, da, Pasti si Craciun. Facem chestia asta de vreo 14 ani. Bine, vorbim la telefon destul, doar ca socurile sunt destul de mari atunci cand te vezi de doua ori pe an. In fine. L-am intrebat daca a fost la vot si mi-a spus ca nu, pentru ca el in weekend-ul ala a lucrat si ii este imposibil sa plece de la munca pentru orice. Imi spunea ca au de terminat un corp nou al unui camin de la Universitatea nu stiu cum si ca pe acolo nu se glumeste ca la noi cu termenele de predare ale lucrarilor. Oricum, imi spunea tata, a auzit ca au fost probleme si pe acolo.

Cum nu e nici Craciun si nici Paste, omul a venit cu alta ocazie si anume pentru ca se insoara frate-miu al mijlociu. Religios, ca pe aia civila a rezolvat-o anul trecut. Asta se va intampla sambata, motiv pentru care voi vota in orasul meu natal a doua zi. Cum este si normal, tata m-a intrebat in timp ce eram in masina si mai bagasem vreo doua tigari cu geamurile deschise in speranta ca nu ne va prinde Patricia ca am fumat, cand vin acasa pentru nunta. Raspunsul meu l-a lasat fara replica vreo 5 minute. I-am zis ca vin fix in ziua nuntii pentru ca vineri seara merg la protest la Universitate.

In alea 5 minute de tacere imi aminteam cum la revolutia din ’89 tata se tot ducea in Oraselul Copiilor din Slobozia si nu intelegeam ce naiba cauta el acolo in masura in care toata lumea urla sa stam in casa. Am inteles mai tarziu.

Intr-un tarziu m-a intrebat ceva, dar nu de ce ies in strada sau de ce nu vin de vineri, pentru ca totusi, se insoara frate-miu. M-a intrebat daca va fi chiar atat de rau daca iese Ponta. De aici a pornit un monolog lung al meu despre ce inseamna sa faci afaceri in tara lui Ponta si despre ce inseamna asta pentru viitorul meu. Daca nu m-a intrebat, m-am simtit dator sa-i spun eu de ce ies.

I-am spus ca ies pentru ca nu sunt las si pentru ca daca eu nu-mi strig nemultumirile, nu o face nimeni pentru mine. Ies vineri in strada pentru ca vreau sa am dreptul de a trai normal in tara in care m-am nascut. Ies in strada pentru ca m-am saturat pana peste urechi sa ma lovesc de smecheri care se pun in calea mea si a lucrurilor pe care le pot face. Ies in strada pentru ca vreau sa raman in tara. Ies in strada pentru ca pentru prima oara simt ca merita sa sacrific, orice s-ar intampla si cum s-ar intampla, macar timpul meu, daca nu si integritatea mea corporala pentru un viitor mai bun. Ies in strada pentru ca vreau sa fim multi, amenintator de multi, astfel incat urmatorului smecher care se gandeste sa fure sa-i fie teama de noi, de oameni. Ies in strada pentru ca m-am saturat sa “ma descurc” si sa gasesc tot felul de combinatii si pentru ca refuz sa imi invat copiii sau copilul sa faca acelasi lucru. Ies in strada pentru ca m-am saturat ca toti oamenii din tara asta sa fie luati de prosti cu orice ocazie. Ies in strada pentru ca m-am saturat de jumatati de masura, de jumatati de adevar, de informatii negative transformate in informatii pozitive despre guvern. Ies in strada pentru ca m-am saturat pana peste urechi de “ei”. Stim foarte bine cine sunt “ei”.

Tata mi-a zis doar sa am grija. In rest nimic. Dupa 14 ani de stat in alte tari este un pic peste puterea oricui de intelegere ce se intampla aici, motiv pentru care mi-a acceptat tacit parerea. Mama s-ar putea sa se sperie putin, dar asa-s mamele.

As vrea sa cred ca vom fi multi si ca duminica, mort de somn cum as fi dupa nunta, ne vom vedea tot in Piata Universitatii, pentru ca sigur vor fura. Este miza mult prea mare.

10685520_865628510123217_6079320821589815973_n Facebooktwittergoogle_plus

Written by Dan Olaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook