BOR, sanctuarul oamenilor de afaceri din Romania

Ma gandeam in zilele astea de pauza online, mai mult noaptea pentru ca atunci am avut ragaz, la ce se va ajunge dupa toata isteria asta cu bonurile fiscale.

Au sarit astia cu restaurantele de cur in sus ca nu e corect ca pentru 5 RON sa ti se inchida cosmelia. ANAF s-a tinut tare si a spus clar si raspicat ca-i doare in fund si ca legea e lege. Lucrurile pareau a fi destul de clare iar ideea cum ca legea trebuie respectata incepea sa fie acceptata mai cu jumatate de gura. Pentru ca Romania nu-si permite o stare de claritate in aplicabilitatea legii, papitoiul sef al Guvernului a iesit si a dat-o la intors spunand ca nu e chiar asa grav, ca poti sa ai o eroare de 300 RON in plus sau in minus pe casa. Asta pentru vorbim despre lege si despre modul in care este ea interpretabila si cine are voie sa-i dea nuante. Nu trebuie sa faci cine stie ce efort de gandire pentru a-ti imagina ce simte “evazionistul” prins cu 5RON in plus pe casa , cu carciuma inchisa si cu afisul in geam. Daca legea e lege si ai chiar si  1 BAN in plus sau in minus trebuie aplicata zic eu.

Pe langa toate minunile astea, am inteles ca ANAF are ca punct urmator pe lista verificarea contractelor de munca. Daca la bonuri a fost cum a fost, sa vezi distractie acum! Repet, daca legea este intr-un fel, trebuie respectata, insa ce facem cu ultimii 25 de ani? Cum care 25 de ani? Aia in care toata lumea a incercat sa gaseasca tot felul de cai pentru a plati cat mai putine taxe si impozite catre stat. Tot in acesti 25 de ani s-a format practic o cultura a mediului de afaceri romanesc in acest sens, o cultura obtinuta prin complicitatea autoritatilor care s-au facut mereu ca ploua sau…aveau de zidit milioane de euro in ziduri de prin alte tari.

Bun, vei veni sa faci ordine in contractele de munca in speranta ca vei obtine salarii corecte pentru toti angajatii si venituri din taxe mai mari la buget, insa chiar asta este scopul? O companie mare are intotdeauna probleme cu micii pestisori care ii musca pe ici pe colo din cifra de afaceri, iar eu spun ca elefantul s-o speria el de soricei, insa cand il enerveaza suficient de tare tot ce trebuie sa faca este un pas. la noi la oameni se numeste lobby acest pas. Vom avea o tara cu un mediu de afaceri elitist, in care vor exista doar business-uri mari si atat. Sunt de acord cu o curatare a pietei, dar as fi tare de acord si cu o politica de impozitare si taxare mult mai permisiva. Cred eu ca statul roman nu este in pozitia de a face nazuri in acest moment in fata afacerilor mici, pentru ca afacerile in Romania nu se fac doar prin afacerile mari. A…daca vrei sa cresti numarul somerilor si sa maresti contingentul de romani din afara este o masura excelenta ignorarea cu desavarsire necesitatile antreprenorilor romani. Nu cere nimeni de pomana, pentru ca un antreprenor se apuca de treaba pentru ca vrea sa faca treaba, insa trebuie sa fii lasat sa faci aceasta treaba.

Pentru ca articolul are un titlu si cu el am inceput sa scriu, propun ca toti sa ne trecem afacerile sub tutela BOR. Fara taxe, fara stres si cu ajutorul unui Domn ca bonus pentru inteligenta. Serios! Eu am sa investighez oportunitatea de a da barbii mele un sens, acela de a fi purtata de un popa, adica eu. Vad ca BOR are acum si agentie de turism, pe langa cele 200 de tiruri despre care am scris mai inainte in aceasta luna. Bine…astea sunt doar doua dintre afacerile celei mai mari companii din Romania, adica BOR. Petrom, Rompetrol, Dacia, toate astea sunt pistol cu apa pe langa ce bani ar putea aduce BOR la bugetul statului.

Asadar, exact ca in “Nemuritorul”, frate! Aia nu-si taiau capetele pe “taram sfant”. Cum regula deja se aplica in cazul relatiei ANAF – BOR, zic eu ca poate ne facem si noi mai multi “nemuritori” din astia autohtoni.

Se intampla toate astea iar presa din Romania arde de nerabdare sa il vada pe Presedintele Romaniei livrand mostra obisnuita de circ la Tv, cu flegme mai mult sau mai putin direct in fruntea oponentilor si cu ciupituri de curul tarii. Singura “problema” este aceea ca nu mai avem acel presedinte. Acum il avem pe cel pe care l-am votat asa cum l-am votat. Pe mine ma bucura incredibil faptul ca omul se tine de felul lui de a fi. Presa in schimb nu mai are circ, iar asta ii enerveaza la culme.

Apropo, stiati ca TVR este pe punctul de a pierde difuzarea meciurilor de la CE 2016 din Franta desi au cerut o subventie pana si de la CNA? Ce vor da in locul meciurilor daca nu castiga aceasta intrecere 100% corecta cu celelalte televiziuni private? Pai cica ceva cu Iuliana Marciuc si Florin Salam…despre viata lui Florin Salam. Poftim cultura, bai! Fara numar!

Facebooktwittergoogle_plus

Written by Dan Olaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook