TREZITI-VA!

Habar nu am cum sa incep un asemenea articol pentru ca nu exista o formula pe care sa nu o consider aiurea si deplasata. Intru in el pur si simplu pentru ca prezentarile s-au facut peste tot. Ii stiu pe unii dintre cei care au murit in Colectiv. Ii stiu si pe unii dintre cei care acum se lupta pentru a supravietui. Ii stiu bine si pe unii dintre cei de la Colectiv si bucati din vietile lor private. La ce ma ajuta? Nu vreau sa plang intr-un articol de 50 de randuri, nu vreau sa jelesc moartea a 30 de oameni. Au familii si prieteni buni care fac asta, iar eu as fi fatarnic daca m-as alatura lor. Noi toti am fi fatarnici sa ne apucam sa jelim. Asta cred eu pentru ca nu vreau sa-mi pierd mintile si concentrarea de pe ceea ce durerea ne-ar face sa ignoram.

Ce s-a intamplat stim toti. Incendiu, club prost amenajat, economie nejustificata in ceea ce priveste masurile de siguranta, autorizatii date aiurea, coruptie, cadru legal inexistent, nesimtire, spagi, disperare, frustrare.

Ce se intampla mai departe depinde de noi. Cum vrem sa cinstim memoria celor care au murit prinsi ca intr-o capcana de sobolani? Plangand si purtandu-ne cuvios sau cautand raspunsuri, vinovati si aplicarea de pedepse maxime?

Cluburile si-au oprit activitatea sambata seara si aseara, televiziunile si-au pus logo-urile in alb si negru, prezentatorii poarta doliu, bulgarii sunt solidari, Expirat tocmai s-a inchis definitiv pentru ca se simtea cu musca pe caciula, iar noi plangem.

Astazi trebuie sa fie ultima zi in care plangem. Asa zice statul. 3 zile de doliu national. Dar de maine ce facem? Ne intoarcem la vietile noastre, la problemele noastre cu supravietuirea intr-o tara unde iti este din ce in ce mai greu sa traiesti.

M-am saturat si as vrea sa cred ca ne-am saturat! Ne-am saturat sa il vedem pe Oprea, ne-am saturat sa il vedem pe Piedone cum o da din colt in colt cu autorizatiile, ne-am saturat sa vedem ca din nou se ajunge la aceeasi mare problema ca de fiecare data, o situatie generata exclusiv de autoritatile noastre, de aia pe care ii alegem ca idiotii.

Luati o pauza de la plans daca puteti si analizati un pic golul din stomac care va apasa cu fiecare zi care trece de la tragedia din Colectiv din ce in ce mai tare. Nu este doar pentru semenii care au murit. Golul ala este pentru ca incepeti sa constientizati ca suntem prinsi toti intr-un bulgare care a inceput sa se rostogoleasca din ce in ce mai tare, mai la vale pana cand o sa ne ia dracu pe toti.

Depinde de noi si numai de noi sa iesim din bulgare. Ca vom iesi cu vanatai, cu picioare rupte nu conteaza. Cei 30 de oameni au murit impreuna cu politistul motociclist intr-o luna octombrie neagra si nu trebuie sa fi murit in van.

Vorbesc despre iesit in strada. Vorbesc despre violenta, despre rupt capete si indoit ciomege pe cocoasa jigodiilor care au permis ca lucrurile sa ajunga pana aici. Exact, PANA AICI!

Legea nu va pedepsi pe nimeni in afara de cei trei asociati de la Colectiv. Televiziunile alea indoliate gasesc timp sa o intrebe pe Udrea ce parere are despre tragedie. Cum mama dracu? Aia a luat 5 milioane de euro spaga si tu te intrebi ce parere o avea duduia asta despre oamenii care au murit?

Ideile mele poate sunt incurcate, insa simt ca nu mai pot si sper ca nu mai putem. Nu vreau sa fiu lider de opinie, nu sunt primul care pune problema asta, insa daca nu actionam acum cei 30 de oameni vor fi murit degeaba.

Sunt multi care se infoaie aiurea la ura asta generala fata de autoritati spunand ca nu este decent sa te iei de Oprea dupa tragedie. Dar ce sa facem? Sa ne prefacem ca odata cu arestarea si condamnarea celor trei asociati ai Colectiv se vor rezolva lucrurile. Sa ne prefacem ca primariile nu se vor mai ruga de patronii de cluburi sa vina la 4 sa faca si ei un control? Sa ne prefacem ca aproape cluburile din Bucuresti si din tara nu respecta legea? Sa ne prefacem ca nu vedem si nu intelegem mai departe de aceasta tragedie?

Politistul a murit pentru ca Oprea este un bou nesimtit, pentru ca groapa aia din asfalt nu a fost nici macar semnalizata, daramite reparata din milioanele de euro alocati fix pentru asta. Cei 30 de oameni din Colectiv au murit pentru ca cei trei asociati nu au crezut ca li se va intampla lor si au ales sa ocoleasca legea, o lege care oricum este perceputa ca fiind facuta pentru a fi ocolita. Toti au murit pentru ca in Romania scapi cu o spaga, pentru ca in Romania cei care trebuie sa iti apere viata considera asta a fi o joaca de copii si o sursa inepuizabila de bani. Are rost, oameni buni, sa ii atacam cu toata forta pe care o avem pe interlopii care ne conduc. Are rost sa ii facem sa le fie frica de noi. Are rost sa ne riscam si noi vietile pentru ca ciuma asta ingrozitoare care roade societatea asta pe toate partile sa se opreasca.

Daca nu facem asta ne meritam soarta. Daca nu facem asta ne batem joc de victime, raniti si familiile lor. Daca nu facem asta ni se va intampla cu siguranta si noua, iar asta nu este un avertisment profetic aiurea, este deja o certitudine. Daca nu facem asta niciun medicament din lumea asta nu ne va linisti greata pe care o simtim.

Treziti-va, oameni buni! Treziti-va pentru voi, pentru familiile voastre, pentru copiii care se vor naste intr-o tara mancata de viermii pe care ii intretinem cu buna stiinta de 25 de ani. Nu sunt nebun, sunt doar un om ca multi altii care este dispus sa faca orice pentru un viitor mai bun. O spun cu toata responsabilitatea unui om de 32 de ani dispus sa-si sacrifice viitorul si viata frumoasa pe care incearca sa si-o construiasca alaturi de o femeie pe care o iubeste mai mult decat pe sine.

Treziti-va!

 

 

Facebooktwittergoogle_plus

Written by Dan Olaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook